вівторок, 5 травня 2015 р.

Команда Тернопільського ЦЕМД та МК зайняла почесне ІІІ місце на Першому відкритому прикарпатському чемпіонаті бригад екстреної медичної допомоги «Синьогора 2015»

Переглянути фото
      З 4 по 6 травня в селі Гута Богородчанського району Івано-Франківської області відбувся Перший відкритий прикарпатський чемпіонат бригад екстреної медичної допомоги «Синьогора 2015», організований Івано-Франківським обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф разом з польським колегами, зокрема SP ZOZ Lotnicze Pogotowie Ratunkowe, Związek Pracodawców Ratownictwa Medycznego SPZOZ. Серед офіційних осіб на заході були присутніми ректор Івано-Франківського національного медичного університету М.М. Рожко, директор департаменту охорони здоров’я ІФ ОДА Р.М. Мельник, заступник голови ІФ ОДА І.М. Пасічняк, начальник відділу екстреної меддопомоги МОЗ України М.О. Стрельников. Тернопільський ЦЕМД представляли директор-головний лікар М.Я. Джус, завідувач Збаразької станції ЕМД В.Б. Дубчак та доцент Р.М. Ляхович, які в ході чемпіонату мали можливість не тільки на офіційному рівні а й в неформальній обстановці поспілкуватись з представниками польської делегації для налагодження співпраці між службами екстреної медицини, зокрема з питань навчання та матеріально-технічного забезпечення.
      В заході прийняли участь 11 команд, 6 із яких представляли станції Е(Ш)МД Івано-Франківщини, та по одній команді з Ужгорода, Львова, Чернівців і Тернополя.

      Після проведення жеребкування, під час якого учасники отримали порядкові номери виходу на старт, відбулося урочисте відкриття змагань.  Тернопільська команда учасників була представлена наступним складом: лікар О.О. Ляшко, фельдшер В.Б. Яськів, фельдшер Н.В. Панько, водій В.П. Андрушків. Організатори в рамках змагань підготували 8 конкурсних завдань, одне з яких – нічне. Так, командам в темну пору доби довелось проводити медичне сортування серед 10 осіб, травмованих під час завантаження на вантажівку викраденого лісу-кругляка.
      Другий день чемпіонату був насиченим та напруженим – потрібно було виконати менше, ніж за півдня 7 завдань, місця проведення яких були розкидані ближніми селами, з’єднаними не завжди асфальтованими дорогами. Учасникам, згідно із сценаріями, довелось приймати пологи в соціально неблагополучної жінки та одразу ж проводити реанімаційні заходи  новонародженому з асфіксією, проводити кардіоверсію пацієнтові з пароксизмом шлуночкової тахікардії, знімати з дерева травмованого парашутиста, надавати допомогу двом пораненим заручникам, проводити реанімаційні заходи дитині-утопленику, виконувати інтубацію трахеї та налагоджувати довенний доступ на манекенах на швидкість. Довелось навіть надавати допомогу власному водію, який впав з дерева, намагаючись на прохання одного із суддів зняти з дерева кішку, в той час, коли бригада надавала допомогу іншому судді з раптовим погіршенням самопочуття.
      Великого значення при оцінці роботи команд, окрім знання та виконання актуальних українських та європейських протоколів і клінічних настанов, надавалось дотриманню конкурсантами правил власної безпеки, для чого було введено такі провокаційні елементи, як агресивна собака при вході до кімнати з пацієнтом (в той час як його умовна дружина слізно благала про якнайшвидшу допомогу), неадекватний чоловік роділлі, вибух у приміщенні із заручниками та загроза обвалу тощо.
      Об’єктивність оцінки роботи команд забезпечувалася участю в суддівстві польських фахівців з екстреної медицини з досвідом проведення аналогічних заходів, завдяки яким захід пройшов на достойному рівні.
      За підсумками чемпіонату, перше місце посіла команда Івано-Франківської станції ЕМД, друге – Долинської станції, третє місце – команда Тернопільського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.
      Так званий «розбір польотів» наступного дня дав можливість учасникам глибше проаналізувати власні успіхи та помилки. І призерам, і решті команд – всім і кожному є над чим працювати для досягнення кінцевої мети – високої якості надання допомоги реальним пацієнтам, адже самовдосконалення не повинне зупинятися ні поразками ні здобутками. А ґрунтовна підготовка до подібного роду заходів неминуче призводить до професійного вдосконалення учасників.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.