четвер, 2 травня 2024 р.

    IX Наукова конференція "Система порятунку та цивільної і військової безпеки"



24-26 квітня у Вроцлаві на базі Академії сухопутних військ імені генерала Тадеуша Костюшки пройшла IX Наукова конференція «Система порятунку та цивільної і військової безпеки», яка була присвячена питанням тактичної, догоспітальної та ранньої госпітальної медичної допомоги. Основною метою заходу був обмін досвідом у сфері рятувальної та медичної діяльності представників медичних служб, силових структур та громадських організацій, а також аналіз сучасних загроз, пов’язаних із медициною на полі бою та екстреною медициною.

На запрошення організаторів у конференції взяли участь доцент кафедри екстреної та симуляційної медицини Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського та інструктор Навчально-тренувального відділу КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ТОР Ляхович Роман Мар’янович, а також лікар невідкладних станів КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ТОР, аспірант кафедри екстреної і симуляційної медицини Тис Олеся Григорівна. Представлені стендові доповіді аудиторія зустріла з великим інтересом, адже вони відображали реальний досвід роботи медиків в умовах гострої фази війни.



✅Учасники конференції ознайомилися з масштабами діяльності окремих суб'єктів у надзвичайних подіях, системами порятунку в Польщі та в усьому світі під час загроз, пов’язаних зі збройними конфліктами. ✅Особлива увага приділялась організації медичної допомоги у складі формувань (сил і засобів Міноборони, призначених для проведення аварійно-рятувальних робіт), організації надання невідкладної медицини на догоспітальному етапі, організації сил і засобів, виділених для проведення аварійно-рятувальних робіт при різноманітних подіях.
✅Також наші колеги взяли активну участь в круглих столах, де розглядались питання важливості навчання в галузі надання першої та медичної допомоги у військових підрозділах та підрозділах екстреної медичної допомоги в умовах війни. Відбувався обмін досвідом з представниками рятувальної та медичної служб, силових служб та громадських організацій.



🚑📝Доповідь Романа Ляховича на тему «Сучасний алгоритм медичного сортування в умовах воєнних дій в Україні» завершилася жвавими дискусіями і викликала багато запитань, бо діючий сьогодні в Тернополі сучасний алгоритм послідовності дій від початкового сортування до евакуаційного сортування, від роботи рятувальних служб (поліції, ДСНС) аж до стаціонару, реалізований максимально ефективно та дозволяє на фініші зменшити відсоток летальних випадків та інвалідизації. Бригади Е(Ш)МД відмінно відпрацьовують цей підхід кожного разу, коли зустрічають евакуаційні потяги з бійцями, яких оперативно транспортують в операційні, в палати інтенсивної терапії чи на місця реабілітації. Завдяки цьому вдалося врятувати життя, здоров’я, функціональність кінцівок багатьом військовим та подарувати їм шанс на повноцінне існування.



🚑📝Олеся Тис представила доповіді на теми: «Інсульт. Клінічні випадки», «Екстрена медична допомога в Україні», «Особливості роботи бригад екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі в умовах воєнного часу». Всі вони базуються не лише на теоретичних знаннях, а й на реальному досвіді роботи медичної системи в часи активних бойових дій, що додає їм цінності та інформативності для країн, які потенційно можуть стати учасниками військового протистояння. Підготовлений – озброєний.



Конференція включала як пленарні засідання, так і навчальні семінари, під час яких учасники мали можливість вивчити та вдосконалити медичні процедури та ознайомитися зі спеціальним обладнанням, яке використовується під час рятувальних робіт службами та організаціями, уповноваженими на здійснення рятувальних дій. Командні вправи мали максимально пізнавальний практично-симуляційний характер.
🇺🇦
Участь наших колег у заходах за участі представників з усього світу дозволяє не лише поділитися своїм унікальним в сучасних реаліях досвідом, але й ще раз нагадати світу про те, що Україна виборює свою незалежність, робить це гідно та самовіддано, тому заслуговує на його підтримку.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.